سناریوی B آشوبگران در عراق با استعفای عبدالمهدی کلید میخورد/ احتمال شعلهور شدن فتنه بزرگتر در مناطق اهلسنت
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: تحولات عراق اواخر هفته گذشته با حمله اغتشاشگران به نجف اشرف و کنسولگری کشورمان در این شهر خشونتبار دنبال شد تا اینکه با هشدار مرجعیت عراق درباره ادامه ناآرامیها و توصیه به مجلس این کشور برای استفاده از قدرت خود برای صیانت از منافع عراق، روند دیگری را دنبال کرد.
آیتالله سیستانی درباره تلاش برای بازگرداندن کشور به حکومت دیکتاتوری هشدار دادند و گفتند: دشمنان برای اهداف خباثتآمیز خود در تخریب و سوق دادن کشور به سمت درگیری داخلی نقشه میکشند. وقتکشی هزینه گزافی برای کشور به همراه خواهد داشت و مجلس باید از خون عراقی حفاظت کند. کار ما نصیحت و راهنمایی است و انتخاب بهترین گزینه در اختیار مردم است. پس از این بیانیه بود که عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق از ارائه استعفای خود به پارلمان خبر داد.
شعار علیه مرجعیت محور خشونتهای عراق
سیدرضا قزوینی غرابی، تحلیلگر امور عراق در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بینالملل خبرگزاری آنا گفت: اعتراضات عراق از هفته گذشته وارد فاز خشونتآمیز شد و تحرکاتی که در گذشته به صورت آرام برگزار میشد، با شدت بیشتری در نقاط جنوبی و شیعهنشین همچون نجف و کربلا ادامه یافت، اوضاع متشنج شد و حمامی از خون به راه افتاد.
وی افزود: بخش قابل توجهی از این خشونتها بر مبنای شعار علیه مرجعیت شیعه بود تا به این وسیله بتوانند به دو هدف اصلی دست یابند؛ نخست، اینکه پس از گذشت دو ماه ناکامی در موضوع استعفا یا برکناری نخستوزیر عراق، ثقل تحرکات خود را به نجف و کربلا منتقل کردند تا بر آیتالله سیستانی فشار وارد کنند تا وی نیز با فشار بر نخستوزیر باعث برکناری یا استعفای عبدالمهدی شود. دوم، اینکه شهرهای شیعهنشین را به عنوان بخشی از بدنه شیعی عراق که ایران در آن نفوذ جدی دارد، تهدید کنند و به آن ضربه بزنند.
نمایی از ناآرامیهای این روزهای عراق
این تحلیلگر امور عراق عنوان کرد: آشوبگران با این اقدام خود میخواهند به ایران پیام دهند که میخواهند مقابل نفوذ ایران در اینگونه مناطق بایستند. آنها به دنبال تهدید مرجعیت بودند تا نشان دهند اگر مرجعیت اقدامی نکند، پایتخت معنوی شیعه عراق میتواند بالفعل مورد هجمه قرار گیرد. در این میان هدف مشترکی همچون تخریب مرجعیت شیعه دنبال میشود و یاسر الحبیب، روحانی معلوم الحال، همگام با برخی شخصیتهای مخالف نخستوزیر همین خط فکری را دنبال میکند. یاسر الحبیب نگاه سیاسی صرف ندارد، بلکه شخصیتی ضد مرجعیت شیعه نجف است و بیشتر علیه مرجعیت نظر میدهد.
قزوینی غرابی درباره اعلام استعفای عادل عبدالمهدی گفت: نخستوزیر عراق روز گذشته اعلام کرد استعفای خود را تقدیم مجلس میکند و در حال حاضر وی دیگر نخستوزیر نیست. در واقع به دلیل درخواست غیرمستقیم مرجعیت از مجلس برای توجه به گزینههای جدید، قطعاً با استعفای عبدالمهدی موافقت میشود. در عراق اوضاع به گونهای نیست که جلسه موافقت یا مخالفت در مجلس برگزار شود و به محض ارائه استعفا، رئیسجمهور بهطور موقت زمام امور را در دست میگیرد و من گمان میکنم رئیسجمهور متولی این جایگاه شود.
اوضاع عراق پس از استعفای عبدالمهدی
وی با بیان اینکه فضای سیاسی و امنیتی عراق پیچیده و ملتهب است، تأکید کرد: با استعفای عبدالمهدی سناریوی B آشوبگران در عراق کلید میخورد. به دنبال استعفای نخستوزیر تلاشهایی در استانهای سنینشین در جریان است که از امروز اعتراضات در این مناطق به بهانه همراهی با مردم جنوب، آغاز شود. معترضان در بغداد، نجف و ... حضور دارند ولی متأسفانه آشوبطلبان به دلیل تحرکاتشان که با تخریب اموال عمومی همراه است، بیشتر دیده میشوند. مرجعیت عراق روز گذشته در خطبههای خود از عبارت نفوذیها و معترضان خشونتطلب استفاده کرد و این نشاندهنده پیچیده بودن فضای این کشور است.
عادل عبدالمهدی روز جمعه از ارائه استعفای خود به مجلس عراق خبر داد
قزوینی تأکید کرد: تقدیم استعفا به مجلس موضوعی معمولی است و بهطور طبیعی از هماکنون باید در انتظار نخستوزیر جدید (و البته موقت) بود. اما این فرآیند در سه حالت رقم خواهد خورد؛ نخست، اینکه برهم صالح، رئیسجمهور عراق جای نخستوزیر را خواهد گرفت. دوم، اینکه رئیسجمهور در یک فرصت 15 روزه باید گزینه جدید نخستوزیری را به مجلس معرفی کند و سوم، اینکه گزینه پیشنهادی باید از فراکسیون انتخاباتی بزرگتر انتخاب شود.
این تحلیلگر عراق گفت: موضوع گزینه جایگزین اکنون میتواند یک چالش سیاسی جدید باشد، زیرا فراکسیون بزرگتر در این دوره از انتخابات عراق (اردیبهشت 1397) نامشخص بود و انتخاب عادل عبدالمهدی با توافقات چند جریان سیاسی انجام شد. اکنون باید دید آیا گزینه جدید را بار دیگر ائتلافی که عبدالمهدی را به نخستوزیری رساند معرفی خواهد کرد، چالش فراکسیون بزرگتر دوباره مطرح خواهد شد یا اینکه رئیسجمهور با یک توافق جمعی گزینهای خارج از دو احتمال قبلی را معرفی خواهد کرد.
اخراج کامل ایران از ساختار سیاسی عراق، هدف دعوت به نافرمانی مدنی
قزوینی گفت: اتاقهای فکری که به دنبال ایجاد آشوب و ناامن کردن فضای عراق در هفتههای اخیر بودند، به کنارهگیری عبدالمهدی از نخستوزیری اکتفا نخواهند کرد و به دنبال دستیابی به نتایج دیگری هستند. این استعفا مقدمه تحرکات بعدی آنها خواهد بود و معتقدم فضای ملتهب عراق آرامتر نمیشود، زیرا رسانههای مجازی فراخوان اعتصاب مدنی در مناطق اهل سنت ازجمله دیالی، الانبار، موصل و تکریت دادهاند. تظاهرکنندگان دنبال اصلاحات بنیادین اقتصادی و اجتماعی هستند ولی شاهد بودیم در میانه اعتراضات، روند تظاهرات که رویکرد اقتصادی داشت به رویکرد سیاسی تغییر کرد و با شعارهای تند مواجه شد که علیه مراجع، حشدالشعبی، ایران و ...بود و آشکارا از جنبههای اقتصادی فاصله گرفت. قطعاً چنین اقداماتی برنامهریزی شده است و الزاماً استعفا یا کنارهگیری عبدالمهدی پایان کار نخواهد بود.
سیدرضا قزوینی غرابی، تحلیلگر امور عراق
این تحلیلگر عراقی عنوان کرد: جریانهای مخالف فرآیند سیاسی عراق، مردم را به نافرمانی مدنی دعوت کردند و هدفشان اخراج کامل ایران از ساختار سیاسی عراق است که هدفی خطرناک به نظر میآید. آمریکا به تازگی موضعگیری متفاوتی با مواضع گذشته خود در قبال اعتراضات عراق داشت. آنها در دو ماه اخیر رویکرد حمایتی داشتند و شاهد بودیم اعتراضات تند و شدیدی به دولت عراق به خاطر برخورد با معترضان و آشوبطلبان انجام دادند.
وی افزود: بررسی فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نزدیک به مقامات آمریکایی و وابستگانشان در عراق نشان میدهد که آنها علیه ساختار سیاسی دولت عراق اقدام میکنند و اطلاعاتی که موجود است، نشان میدهد آمریکا، عربستان و امارات در این توطئه حضور جدی دارند و تغییر رویکرد اعتراضات از جنبههای اقتصادی و معیشتی به شعارهای تند و نامتعارف ناشی از بازی بازیگران خارجی است. سادهانگاری است اگر مردم را عامل خرابکاریهای عراق بدانیم بلکه آمریکا، رژیم صهیونیستی، امارات و عربستان به دلیل تخاصم با ایران، نقش محوری و جدی را برعهده دارند.
قزوینی غرابی گفت: ایران و عراق دو همسایه با روابط تاریخی گسترده و در کنار یکدیگر هستند و کشورهای عربی و غربی تلاش میکنند با حضور در صحنه عراق و ایجاد ناامنی و اغتشاش، روابط دو کشور را تحت تأثیر قرار دهند. در راستای این اتحاد و خدشه وارد نشدن به حشدالشعبی است که آنها تاکنون برای مقابله با خشونتها در عراق ورود نکردهاند، زیرا ورود حشد به اوضاع جاری در عراق به معنای چراغ سبز برای تخریب معنوی و فیزیکی آن است و جرقهای برای جنگ داخلی میان گروههای شبه نظامی شیعه و جناحهای سیاسی بهشمار میرود.
انتهای پیام/4106/4033/
انتهای پیام/